3.&4. Itseluottamus ja rohkeus

Molempia tarvitaan elämäntehtävän toteuttamisessa. Itseluottamuksen ja rohkeuden vahvistaminen on tärkeää myös vision – eli seuraavaan tehtäväsi – löytämiseksi. Monesti ihminen oikeasti tietää tai ainakin aavistaa, minne oman sielun kompassi osoittaa, mutta häpeän ja epävarmuuden vuoksi ei uskalla tarkentaa katsetta kompassin neulan osoittamaan suuntaan.

Sinun ei tarvitse olla täydellisen itsevarma joka tilanteessa. Jokaisella kehittyvällä ihmisellä on oma sisäinen kriitikkonsa, joka kyseenalaistaa ja väittää vastaan, tuomitsee ja arvostelee. Kriitikko on hahmo, jolla on sisäisessä systeemissämme paljon auktoriteettia. Juju on siinä, että kriitikko ”koulutetaan” toimimaan rakentavasti ja elämää suojelevasti. Samalla päivitämme sisäistä johtajuusjärjestelmäämme vastaamaan tämän päivän arvoja ja päämääriä.

Neljännellä kerralla keskustelimme rohkeudesta sekä paljaana ja näkyvänä olemisesta. Käsittelimme häpeää, joka usein estää meitä olemasta esillä omana itsenämme. Huomasimme, että häpeäkin on ok – ja itseasiassa se voi auttaa meitä löytämään voimamme lähteille (ks. inner authority -työkalu).

Harjoituksia:

  • Listaa asioita, joita tekisit, jos sinulla olisi täydellinen itseluottamus
  • Listaa asioita, joita häpeät itsessäsi. Piirrä listan perusteella häpeää kuvaava olento. Tämän jälkeen sulje silmät ja kuvittele, miten astelette olennon kanssa estradille (tai minne tahansa ihmisten eteen) ja kohdatkaa yleisö yhdessä. Miltä se tuntuu? Mitä estradilla tapahtuu? Minkälainen on suhteesi yleisössä oleviin ihmisiin?