Löydä elämäntehtäväsi

Vapaustaistelijan muodonmuutos

Vapaus on aina ollut minulle tärkeä arvo. Kun nuorena selvittelin itselleni, mikä maailmassa mättää, tulin siihen tulokseen, että työn ja rahan takia ihmisten vapautta rajoitetaan kaikkein eniten. 

Toisaalta olen tykännyt aina myös (mielekkäästä) työstä ja rahakin kiinnosti jo nuorena. Lapsena minulla oli oma yritys nimeltä Liru-yhtymä. Pääasiallinen liiketoiminta oli vuosittainen joulupuoti kodin eteisessä sekä perheen tapahtumista raportoivan Kersa-lehden toimittaminen (jep, se oli lehden puolivahingossa syntynyt nimi). 

Valmistuttuani yliopistosta työskentelin SAK:ssa ja ajattelin, että työajan lyhentäminen olisi kaikkein tärkein askel kohti ihmisten suurempaa vapautta. Kiinnostuin myös työn autonomian teemasta: mitä on vapaus työajan sisällä ja mitä se toteutuessaan merkitsee? 

Sittemmin olen kokemuksen ja kantapään kautta oivaltanut, etteivät suinkaan kaikki rajoitteet tule ulkopuolelta yhteiskunnasta, vaan ne ovat meissä itsessämme. Kun vuonna 2018 käynnistin työt itseni pomona, löysin sisältäni ihan samat hallinnan ja vastarinnan kuviot kuin työelämässä muuallakin. 

Tänä päivänä hahmotan, miten sisäinen ja ulkoinen maailma ovat erottamattomasti kietoutuneet toisiinsa. Jungin ajatus kollektiivisesta alitajunnasta on ollut minulle tärkeä silta yhteiskunnan ja ihmisen sisäinen maailman välillä. Me olemme yhteiskunta. Tai kuten Jung sanoo: jokainen ihminen on punnus historian suuressa vaa’assa.

Monesti ihminen pitää itseään ruodussa argumenteilla, jotka kuulostavat järkeviltä: ei ole aikaa, ei ole rahaa, ei ole voimia. Ei ole aikaa miettiä uusia työkuvioita, ei ole rahaa tehdä isoja elämänmuutoksia, ei jaksa opiskella mitään tai selvitellä asioita. Kuitenkin sisällä kalvaa: jokin itsessä ei vain pysty olemaan tyytyväinen siihen, mitä on. 

Kun järkiargumentteja perkaa tarkemmin, niiden alta paljastuu voimakkaiden tunteiden vyyhti: pelkoa, häpeää, syyllisyyttä, padottua vihaa. Nämä tunteet ovat niitä, jotka todellisuudessa pitävät ihmisiä pihdeissään – ei niinkään ulkoinen elämäntilanne.

Nykyinen vapaustaistelijan missioni on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä vapauteen reflektion ja hyväksymisen kautta kulkevaa tietä pitkin. Tavoitteeni on antaa kokemus siitä, miten vapaus on ennen kaikkea sisäinen tila.

Inspiroivaa vuoden 2021 aloitusta! 

Ps. Jos olet kiinnostunut löytämään kutsumuksesi ja seuraamaan sitä, tilaa täältä ilmainen opas Sielukkaan uran salaisuus!

Saattaisit myös pitää...